Hvorfor sælger virksomheder aktier?

Hvorfor sælger virksomheder aktier?

For at forstå, hvordan aktiemarkedet fungerer, skal man også forstå, hvorfor aktier eksisterer: Selskaber har brug for penge, så at de kan investere og vokse, derfor findes aktier.

Et selskab sælger aktier, altså små dele af selskabet, fordi de har brug for penge. De penge som de har brug for, kommer ind, når aktierne sælges og lægges til selskabets kasse. Pengene kan bruges til at investere i maskiner, ansætte ny personale eller andet, der giver selskabet mulighed for at vokse og tjene flere endnu flere penge.

Hvad er aktiekapital og venturekapital ?

De penge, som aktionærerne indbetaler, kaldes aktiekapital, de er selskabernes risikokapital. Ud over de penge, som aktionærerne har indbetalt, består den risikovillige kapital af overskud, som aktionærerne har undladt at hæve i form af udbytte.

Venturekapital er virksomhedens egentlige rygrad. Det er virksomhedens buffer kan man sige, som man bruger sig af i dårlige tider. Går virksomheden dårligt, skal der nemlig stadig betales renter på banklån og løn til personalet. Så tager virksomheden denne venturekapital af. Skulle virksomheden gå konkurs, er aktionærerne de sidste, der får deres penge tilbage, hvis der er nogle tilbage.

Hvis det selskab, du købte aktier i i går, gik konkurs, kan du miste det, du har investeret. Men du kan ikke miste mere end det. Selvom man er partner i en virksomhed og får lov til at få del i overskuddet, er man ikke forpligtet til at betale virksomhedens gæld, hvis det går dårligt. De penge, du køber aktier for, er alt, hvad du satser, og alt, hvad du kan tabe. Køb af aktier er derfor forbundet med risici, men med den rette viden kan du kontrollere risikoen og tage en del af overskuddet.

Hvordan kommer jeg i gang med at investere i aktier?

Det bedste måde som du kan starte med at investere på, er at sætte dig ind i hvordan man bedst handler med aktier osv., du har også brug for en god investeringsplatform, det kan du læse mere om her

 

Du kan måske også lide

Cookies & Vigtig Info

Autorisations krævande opgaver går midlertidigt gennem tredje part, læs her for mere info, samt information omkring cookies, persondatapolitik og handelsbetingelser.